Workshops

Indigo: 10 maart

Op basis van twee verschillende recepten maken we indigo baden om wol en stof in te verven. En het zijn milieuvriendelijke recepten! We gaan stoffen op verschillende manieren prepareren zodat er motieven ontstaan na het verven. De kosten zijn €80,00 inclusief lunch, drinken en materiaal. We beginnen om 10.00 uur en ronden af om 16.00 uur. Maximaal 8 deelnemers.

Zeefdruk: 24 maart

Wil je leren zeefdrukken en een eigen zeefdrukraam maken? Dan is deze workshop voor jou! We gaan met verschillende verfsoorten, ook natuurlijke, zeefdrukken met bestaande zeefdrukramen. Zo leer je om mooie afdrukken te maken en je verf goed te binden. En je gaat je eigen zeefdruk ontwerpen. Je kunt tot maximaal A4 formaat een tekening maken of printen. Daarvan gaan we met een thermofax je eigen zeef maken. We hoeven dus niet eerst de ramen te belichten maar kunnen elk ontwerp direct “printen”.

De workshop is van 10.00 uur tot 14.00 uur. Als je wilt kun je aansluitend extra ontwerpen maken waarvan je meteen een zeef maakt. De workshop is inclusief lunch, koffie, thee en een zeef die je zelf ontworpen hebt op A4 formaat (of twee van A5) en kost €67,50. Als je aansluitend extra zeven wilt maken kosten die voor deelnemers aan de workshop €15 (in plaats van €17,50) per A4. Maximaal 6 deelnemers.

“Back to earth” werken met was en aardepigmenten: 19 en 20 mei

De tweedaagse workshop “Back to earth” staat helemaal in het teken van aardepigmenten en bijenwas. We gaan ver terug in de tijd, naar de tijd dat bijenwas gebruikt werd om aardepigmenten te binden en er zo prachtige aardse verf mee te maken. We maken eerst onze eigen wasblokjes. De recepten krijg je natuurlijk mee naar huis. We gaan de wasblokjes smelten op een strijkijzer en er dan op papier mee vormgeven. En we gaan ze smelten zodat je er met een kwast mee kunt verven. We werken op papier en houten paneeltjes. We verwerken verschillende materialen tussen waslagen. Zo krijg je prachtig gelaagde afbeeldingen met een mooie diepte werking. De techniek is eenvoudig, de resultaten zijn verbluffend.

Voor de workshop “Back to earth” is geen voorkennis nodig. De kosten zijn €190,00. Dat is voor twee dagen workshop inclusief een avondprogramma, materiaal, lunch, drinken en een warme maaltijd. We beginnen beide dagen om 10.00. De eerste dag eten we samen een warme maaltijd en hebben een avondprogramma tot ongeveer 19.30. De tweede dag ronden we om 16.00 uur af. Maximaal 8 deelnemers dus geef je snel op!

Vissenleer: 27 mei

We gaan het hele looiproces van een vissenhuid uitvoeren: van het prepareren van de huid tot en met het soepel maken van het leer. We prepareren de huid en leren met twee milieuvriendelijke recepten de vissenhuiden tot leer te bewerken. Ik heb voor alle deelnemers al een huid gelooid klaar liggen zodat we de laatste stap, het soepel maken en verwerken van het leer, ook tijdens de workshop kunnen doen. Zo voer je het hele proces van vissenhuid tot vissenleer zelf uit. En je leert natuurlijk hoe je de huid kunt verven met natuurlijke kleurstoffen. Als je dit proces met de zalmhuid kent, kun je met alle vissenhuiden leer maken! En er hele mooie dingen mee maken. We beginnen om 10.00 en ronden af om 16.00. De dag kost €77,50 inclusief 3 zalmhuiden (één hand gelooide en twee om thuis af te maken) en looistoffen. Lunch, koffie, thee en wat lekkers is inbegrepen. Maximaal 8 deelnemers.

Druk, druk, druk je eigen schrift: 13 en 14 juli

Zeefdruk, hoogdruk, contactdruk. We gaan papier bedrukken met natuurlijke verf die we zelf maken. Daarvan maak je je eigen schrift. We vouwen een enkel vel papier tot een schrift en we binden schriften van meerdere vellen (gerecycled) papier. Voor het bedrukken gebruiken we verschillende technieken: hoogdruk met linoleum in een pers, zeefdruk met een zeefdrukraam en contactdruk met bladeren. We maken verf op oliebasis en op waterbasis. Bij de verschillende drukmethoden gaan we ook buiten de gebaande paden. Bijvoorbeeld zeefdrukken met bladeren en sjablonen en hoogdruk met structuren en collages van natuurlijke materialen. Zo leer je verschillende druktechnieken en methodes om je eigen schriften te binden. De kosten zijn €190,00. Dat is voor twee dagen workshop inclusief een avondprogramma, materiaal, lunch, drinken en een warme maaltijd. We beginnen beide dagen om 10.00. De eerste dag eten we samen een warme maaltijd en hebben een avondprogramma tot ongeveer 20.00 uur. De tweede dag ronden we om 16.00 uur af. Maximaal 8 deelnemers.