Workshops van een dag

Van OUD naar NIEUW op 6 januari: een Herschrift maken

Kom je de start van het nieuwe jaar vieren tijdens deze inloopactiviteit? Je kunt een Herschrift komen maken: een schrift gemaakt van gerecycled papier gekaft met afbeeldingen uit oude boeken, bijvoorbeeld een atlas of een aquariumboek. De kosten van de activiteit zijn even feestelijk als de activiteit zelf: €9,00. Daarvoor krijg je het binnenwerk van je schift, uitleg, koffie en thee (denk aan een eventuele lunch voor jezelf als je rond het middaguur komt). Het is de bedoeling dat je zelf enkele materialen meeneemt: schaar, lineaal, scherp keukenmesje, een oud boek met mooie afbeeldingen (geen glossy, het moet goed te lijmen zijn), eventueel prikpen en snijmat. Binnenlopen kan vanaf 10.00 uur tot 15.00 uur. Wel eerst even aanmelden via info@viltwerkplaats.nl!

Vissenleer: 28 januari

We gaan het hele looiproces van een vissenhuid uitvoeren: van het prepareren van de huid tot en met het soepel maken van het leer. We prepareren de huid en leren met twee milieuvriendelijke recepten de vissenhuiden tot leer te bewerken. Ik heb voor alle deelnemers al een huid gelooid klaar liggen zodat we de laatste stap, het soepel maken en verwerken van het leer, ook tijdens de workshop kunnen doen. Zo voer je het hele proces van vissenhuid tot vissenleer zelf uit. En je leert natuurlijk hoe je de huid kunt verven met natuurlijke kleurstoffen. Als je dit proces met de zalmhuid kent, kun je met alle vissenhuiden leer maken! En er hele mooie dingen mee maken. We beginnen om 10.00 en ronden af om 16.00. De dag kost €77,50 inclusief 3 zalmhuiden (één hand gelooide en twee om thuis af te maken) en looistoffen. Lunch, koffie, thee en wat lekkers is inbegrepen. Maximaal 8 deelnemers. Je kunt je opgeven door een mail te sturen naar info@viltwerkplaats.nl.

Beitsverf: 10 februari

Een hele oude techniek opnieuw toegepast: beschilder je stof met verschillende beitsverven. Je ziet alleen maar wit en licht oranje motieven op je stof. Dompel de stof daarna in een verfbad en je hebt multicolor textiel! Zo kun je tot wel 14 kleuren uit een verfbad halen. Tijdens de workshop leer je de beitsverf maken, een verfbad maken en er mee te werken. De kosten zijn €77,50 inclusief lunch, drinken en materiaal. We beginnen om 10.00 uur en ronden af om 16.00 uur. Maximaal 8 deelnemers.

Van schaap tot vilt: 11 februari

Op deze workshop maak je kennis met het hele traject van geschoren schapenwol tot en met vilt. En je maakt er niet alleen kennis mee: je gaat alle stappen zelf uitvoeren. We gaan wol wassen, kaarden en vilten. Je kunt experimenteren met heel veel wolsoorten. Als eindresultaat neem je je eigen gevilte “handboek” met verschillende wolsoorten mee. De kosten zijn €77,50 inclusief lunch, drinken en materiaal. We beginnen om 10.00 uur en ronden af om 16.00 uur. Maximaal 6 deelnemers. Zeer geschikt voor beginnende vilters!

Indigo: 10 maart

Op basis van twee verschillende recepten maken we indigo baden om wol en stof in te verven. En het zijn milieuvriendelijke recepten! We gaan stoffen op verschillende manieren prepareren zodat er motieven ontstaan na het verven. De kosten zijn €80,00 inclusief lunch, drinken en materiaal. We beginnen om 10.00 uur en ronden af om 16.00 uur. Maximaal 8 deelnemers.

Zeefdruk: 24 maart

Wil je leren zeefdrukken en een eigen zeefdrukraam maken? Dan is deze workshop voor jou! We gaan met verschillende verfsoorten, ook natuurlijke, zeefdrukken met bestaande zeefdrukramen. Zo leer je om mooie afdrukken te maken en je verf goed te binden. En je gaat je eigen zeefdruk ontwerpen. Je kunt tot maximaal A4 formaat een tekening maken of printen. Daarvan gaan we met een thermofax je eigen zeef maken. We hoeven dus niet eerst de ramen te belichten maar kunnen elk ontwerp direct “printen” .

De workshop is van 10.00 uur tot 14.00 uur. Als je wilt kun je aansluitend extra ontwerpen maken waarvan je meteen een zeef maakt. De workshop is inclusief lunch, koffie, thee en een zeef die je zelf ontworpen hebt op A4 formaat (of twee van A5) en kost €67,50. Als je aansluitend extra zeven wilt maken kosten die voor deelnemers aan de workshop €15 (in plaats van €17,50) per A4. Maximaal 6 deelnemers.