Workshops

Eco-print: 14 oktober

Een dag vol met bladafdrukken. We oogsten bladeren en maken er afdrukken van op stof. Een heel bijzondere techniek om de kleurstoffen die van nature in de bladeren zitten direct over te brengen op stof. En dat doen we op hele verschillende manier. Zo gebruiken we verschillende beitsmiddelen uit om hele verschillende kleuren afdrukken van hetzelfde soort blad te krijgen. We beginnen om 10 uur en ronden af om 17 uur. De dag kost €85,00 inclusief 8 ecoprints die je mee naar huis neemt. Lunch, koffie, thee en wat lekkers is inbegrepen. Maximaal 6 deelnemers.

Blauwdruk: 19 oktober

Wil je kennismaken met een van de eerste fotografische technieken? Kom dan blauwdrukken. Je leert hoe je zelf een lichtgevoelig mengsel kan aanmaken en ontwerpt een afdruk. Dan het magische deel: in de zon ontstaat een prachtige blauwdruk. Bij gebrek aan zon is er een gezichtsbruiner aanwezig ;-). De techniek kan eenvoudig op papier en stof (wasbaar) toegepast worden. Je leert verschillende materialen te gebruiken waarmee je kunt blauwdrukken. De kosten zijn €77,50 inclusief materiaal, koffie, thee en lunch. De cursus is van 10 uur tot 16 uur. Maximaal 6 deelnemers.

Vissenleer maken: 20 oktober

We gaan het hele looiproces van een vissenhuid uitvoeren: van het prepareren van de huid tot en met het soepel maken van het leer. We prepareren de huid en leren met twee milieuvriendelijke recepten de vissenhuiden tot leer te bewerken. Ik heb voor alle deelnemers al een huid gelooid klaar liggen zodat we de laatste stap, het soepel maken en verwerken van het leer, ook tijdens de workshop kunnen doen. Zo voer je het hele proces van vissenhuid tot vissenleer zelf uit. En je leert natuurlijk hoe je de huid kunt verven met natuurlijke kleurstoffen. Als je dit proces met de zalmhuid kent, kun je met alle vissenhuiden leer maken! En er hele mooie dingen mee maken. We beginnen om 10 uur en ronden af om 16 uur. De dag kost €77,50 inclusief 3 zalmhuiden (één hand gelooide en twee om thuis af te maken) en looistoffen. Lunch, koffie, thee en wat lekkers is inbegrepen. Maximaal 8 deelnemers.

Verroest!: 2 november

We gaan textiel kleuren met roest. En dat doen we op drie verschillende manieren: door ermee te “verven”, contactdrukken te maken en “wilde wikkels” te gebruiken. De techniek is verassend eenvoudig en het resultaat verbluffend. De kosten zijn €77,50 inclusief materiaal, koffie, thee en lunch. De cursus is van 10 uur tot 16 uur. Maximaal 6 deelnemers.

Vachtvilten: 4 november

Vachtvilten maar dan net even anders. Vanuit de ongewassen schapenvacht gaan we een stuk vacht vervilten. Dat doen we op een net iets andere manier. We gaan namelijk ons eigen vachtkleedje samenstellen met lokken uit verschillende vachten. Zo kunnen we onze eigen vacht vormgeven. Je neemt een heerlijk vachtkleedje voor op je stoel mee naar huis. De kosten zijn €77,50 inclusief materiaal, koffie, thee en lunch. De cursus is van 10 uur tot 16 uur. Maximaal 6 deelnemers.

Sjabloneren met Oosterse kleuren: 9 november

Vandaag snijden we onze eigen sjablonen. Daarna maken we onze eigen verf in prachtige Oosterse kleuren. Dat doen we met natuurlijke kleurextracten. Met de sjablonen en verf ontwerpen we mooie stof. De kosten zijn €77,50 inclusief materiaal, koffie, thee en lunch. De cursus is van 10 uur tot 16 uur. Maximaal 8 deelnemers.

Bijenwas lunchwikkels: 10 november

We verven vandaag een lap stof met natuurlijke kleurstoffen. En dan maak je van die lap je eigen lunchwikkel. We impregneren de stof daarvoor met een mengsel van bijenwas en olie. De lap stof kun je dan later gebruiken om je lunchbroodjes in mee te nemen. Of je kaas in de koelkast op te bergen. De lap kun je steeds weer afspoelen met lauw water en is daardoor lang te gebruiken. Een mooi alternatief voor het plastic zakje, gemaakt met alleen natuurlijke materialen! De kosten zijn €65 inclusief materiaal, koffie, thee en lunch. Je maakt twee lunchwikkels van ongeveer 30 bij 30 cm. De cursus is van 10 uur tot 14.30 uur. Maximaal 8 deelnemers.

Zeefdrukken: 13 december

Wil je leren zeefdrukken en een eigen zeef maken? Dan is deze workshop voor jou! We gaan met verschillende verfsoorten, ook natuurlijke, zeefdrukken met bestaande zeven. Zo leer je om mooie afdrukken te maken en je verf goed te binden. En je gaat je eigen zeefdruk ontwerpen. Je kunt tot maximaal A4 formaat een tekening maken of printen. Daarvan gaan we met een thermo-copier je eigen zeef maken. We hoeven dus niet eerst de ramen te belichten maar kunnen elk ontwerp direct “printen”. De workshop is van 10 tot 14 uur. Als je wilt kun je aansluitend extra ontwerpen maken waarvan je meteen een zeef maakt.

De workshop is inclusief lunch, koffie, thee en een zeef die je zelf ontworpen hebt op A4 formaat (of twee van A5) en kost €65. Als je aansluitend extra zeven wilt maken kosten die voor deelnemers aan de workshop €15 (in plaats van €17,50) per A4. Maximaal 6 deelnemers.

Indigo: 14 december

Op basis van twee verschillende recepten maken we indigo baden om wol en stof in te verven. En het zijn milieuvriendelijke recepten! We gaan stoffen op verschillende manieren prepareren zodat er motieven ontstaan na het verven. De kosten zijn €82,00 inclusief lunch, drinken en materiaal. We beginnen om 10 uur en ronden af om 16 uur. Maximaal 6 deelnemers.