Zomerscholen en winterschool

Tuingeheimen: 22 augustus tot en met 24 of 25 augustus 2018

De zomerschool “Tuingeheimen” staat helemaal in het teken van natuurlijke kleuren uit de tuin. We gaan op verschillende manieren kleurstoffen uit bloemen en bladeren direct overbrengen op stof en gaan verven met zelf gemaakte natuurlijke verf. En we maken hele bijzondere lappen stof door geverfde stof in te kleuren en te ontkleuren. Op de tweede avond kijken we een DVD van Michel Garcia. Met de opgedane kennis gaan we aan de slag. Na drie dagen workshop kun je nog een vierde dag blijven om alle geleerde technieken toe te passen en te combineren. Een werkdag om meters te maken!

De zomerschool “Tuingeheimen” kost €290. Dat is voor drie dagen workshop inclusief materiaal, lunch, drinken en twee warme maaltijden. We beginnen elke dag om 10.00 uur. De eerste en tweede dag eten we samen. Op de tweede avond hebben we een avondprogramma. De werkdag (25 augustus) “Meters maken” kun je bijboeken voor €30. Voor deze dag neem je zelf stof mee. Bijvoorbeeld een T-shirt!

Tuingeheimen II: 29 augustus tot en met 31 augustus 2018

De zomerschool Tuingeheimen II staat helemaal in het teken van natuurlijke verftechnieken die nog niet eerder in de werkplaats aan bod zijn geweest. Zo leer je hoe je een ijzerdrukpasta kunt maken en ermee kunt sjabloneren op stof: strak van vorm en kleurecht. Je leert verven met natuurlijke extracten gecombineerd met andere verftechnieken zoals contactdruk. Je maakt hiermee een grote lap stof die je later kunt gebruiken voor een kledingstuk of kussens. We fixeren en printen de lap van bijvoorbeeld 1 meter bij 1 meter in een grote steamer. Op de derde dag gaan we blauwdrukken op stof en papier. Dit is een oude fotografische techniek waarbij wonderlijk blauw ontstaat door zonlicht.

De zomerschool “Tuingeheimen II” is geschikt voor gevorderde ververs (die bijvoorbeeld de zomerschool “Tuingeheimen” al gevolgd hebben) en kost €290. Dat is voor drie dagen workshop inclusief materiaal, lunch, drinken en twee warme maaltijden. We beginnen elke dag om 10.00 uur. De eerste en tweede dag eten we samen. Op de tweede avond hebben we een avondprogramma.

Winterschool: “Back to earth” 28 en 29 december 2018

De winterschool “Back to earth” staat helemaal in het teken van aardepigmenten en bijenwas. We gaan terug in de tijd. We maken historische verf van was met aardepigmenten. De was dient als bindmiddel voor de natuurlijke kleurstof. We maken wasmengsels die we warm of koud gebruiken, het zijn variaties op Encaustic en Punische was. En met onze eigen gemaakte wasverf gaan we experimenteren op papier, stof en een houten panelen, met strijkijzers, kwasten en föhns. Tussen de waslagen kunnen we draadjes, papiertjes en stofjes verwerken. Of we maken er gleufjes in die we vullen met andere kleurtjes. Oftewel: lekker warm werken, gelaagdheid, transparant, milieuvriendelijk…

De winterschool “Back to earth” is ook geschikt voor beginners en kost €190,00. Dat is voor twee dagen workshop inclusief een avondprogramma, materiaal, lunch, drinken en een warme maaltijd. We beginnen beide dagen om 10.00. De eerste dag eten we samen een warme maaltijd en hebben we een avondprogramma tot ongeveer 20.00. Maximaal 8 deelnemers.